На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във

...
 На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във
Коментари Харесай

9 май - преломна дата в историята на Стария континент

 На този ден означаваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората международна война. През 2008 година 9 май става и Ден на Европа, само че историята не не помни връзката посред им. Тя е жива в хронологията на събитията от края на войната до основаването на Обединена Европа.

 9 май е формален празник в Русия и в някогашните руски републики. Всяка година на този ден жителите им почитат паметта на починалите и подвига на ветераните във Великата отечествена, а боен церемониал приковава вниманието на света към Москва. Израел също чества този ден. В Европейския съюз и Съединени американски щати Денят на успеха е 8 май. Разликата в датите на празника се дължи на разликата в часовото време сред Москва и Берлин, записало оня съдбоносен миг преди 72 години.

  На 8 май 1945 в 22.43 часа /централноевропейско време/ в берлинското предградие Карлсхорст представители на немското основно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция. Присъстват представители на съюзническите командвания. Така приключва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, траяло повече от 5 години и лишило живота на близо 61 милиона души по света. Във Втората международна война вземат участие над 50 страни, а военните дейности се водят на териториите на 40 страни на разнообразни континенти. Четири континента и три океана са сцена на бойни дейности.

 България е въвлечена във войната на страната на Германия. След обрата във военните дейности и в политическата конюнктура страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния стадий на войната. Нашата войска способства за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви. Тежки са последствията от Втората международна война за популацията на цяла Европа. Пожарът на войната е погубил обичани хора, изпепепелил домове, съкрушил сърцата със тъга.

 9 май е преломна дата в историята на Стария континент, тъй като с него стартира прераждането му. Милиони хора ще се опитат да превъзмогнат скръбта по починалите близки и изгубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, с цел да повдигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, кротичък свят. Първият ден на мира добива спомагателен исторически заряд с концепцията за обединена Европа. Нейн създател е Робер Шуман.

 В тирада по случай 5-та годишнина от успеха във Втората международна война, на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски министър на външните работи предлага нова форма за политическо съдействие посредством икономическа непоклатимост, основана от обединяването на френското и немското произвеждане на въглища и на стомана. Не след дълго се ражда Европейската общественост за въглища и стомана - институция, която дава обещание да бъде поръчител за сигурността на континента. През март 1957 година в италианската столица са подписани Римските контракти, върху които се построява Европейската икономическа общественост. В годините тя се развива, с цел да прерасне в Европейски съюз. Френският посланик Робер Шуман е считан за идейния татко на Европейския съюз.

Инфо: www.bnt.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР